Hi­sto­ri­en om vinter-​OL

De im­po­ne­ren­de olym­pi­ske vin­ter­le­ge, der ses i dag, har ikke meget til fæl­les med de før­ste olym­pi­ske vin­ter­le­ge af­holdt i 1924 i en hyg­ge­lig fransk al­pe­by. Her delt­og 258 ama­tørat­le­ter til ”Win­ter Sports Week”, der se­ne­re blev an­er­kendt som det før­ste vinter-​OL.
De im­po­ne­ren­de olym­pi­ske vin­ter­le­ge, der ses i dag, har ikke meget til fæl­les med de før­ste olym­pi­ske vin­ter­le­ge af­holdt i 1924 i en hyg­ge­lig fransk al­pe­by. Her delt­og 258 ama­tørat­le­ter til ”Win­ter Sports Week”, der se­ne­re blev an­er­kendt som det før­ste vinter-​OL.

Vin­ter­di­sci­pli­ner­nes ind­før­sel på det olym­pi­ske pro­gram

Kunsts­køjte­løb havde været med i 1908 til som­mer­le­ge­ne, hvor kon­kur­ren­cer­ne, der blev af­holdt i slut­nin­gen af ok­to­ber (seks må­ne­der efter som­mer­di­sci­pli­ner­nes åb­ning), blev løbet på kunst­ba­nen kaldt ”Prin­ce’s Skat­ing Ring” be­lig­gen­de i Knights­brid­ge nord for Lon­don.

I årene efter var der in­ter­es­se at få flere vin­ter­sports­gre­ne med, bl.a. skøjtesports­gre­ne i 1912, men Sve­ri­ge og Norge var imod, da de nor­di­ske lege væg­te­de tun­ge­re for Sve­ri­ge og Norge fryg­te­de at in­ter­es­sen for Holmenkoll-​løbene ville falde.

I 1914 ved den in­ter­na­tio­na­le ski­kom­mis­sions kon­gres i Olso ma­ni­fi­ste­re­de de fort­sat­te in­ter­na­tio­na­le in­ter­es­se sig, hvor der var et mas­sivt tyskt pres for at de nor­di­ske ski­di­sci­pli­ner skul­le med på OL-​programmet i Ber­lin 1916. Der var svensk mod­stand mod dette, da sven­sker­ne fryg­te­des, at de nor­di­ske lege skul­le på­vir­kes ne­ga­tivt, men det blev op til IOC at træf­fe be­slut­nin­gen. IOC gik ind for det tyske for­slag, og det blev plan­lagt at kunsts­køjte­løb, de nor­di­ske ski­di­sci­pli­ner og is­ho­ck­ey skul­le være med til OL i Ber­lin, hvor vin­ter­di­sci­pli­ner­ne skul­le af­vik­les sær­skilt i fe­bru­ar 1916.

Berlin-​legene i 1916 blev dog af­lyst grun­det 1. Ver­denskrig og der­for var det se­ne­re, at vin­ter­di­sci­pli­ner­ne fik deres debut. I mel­lem­ti­den var kunsts­køjte­løb og også is­ho­ck­ey med ved som­mer­le­ge­ne i 1920 i Antwer­pen. Her blev de to skøjte­di­sci­pli­ner af­holdt i sid­ste uge i april på kun­stis­ba­nen ”Pa­la­ce sur Glace”.

Det var dog først fire år efter disse lege, at for­lø­be­ren og det se­ne­re of­fi­ci­elt an­er­kend­te vinter-​OL blev til.

 

Af­hol­del­sen af ”Win­ter Sports Week” – det før­ste vinter-​OL

I 1921 blev før­ste IOC-​kongres efter kri­gen af­holdt og her kom dis­kus­sio­nen om vin­ter­di­sci­pli­ner­ne atter op. Nogle na­tio­ner var stærkt imod ind­førs­len af vinter-​OL og der­for blev kom­pro­mi­set fra IOC, at Cha­mo­nix i Frank­rig blev værts­by for ”Win­ter Sports Week” som en slags prøve-​OL, og at af­hol­del­sen var under be­skyt­tel­se af IOC. Selv­om det på dette tids­punkt ikke of­fi­ci­elt var an­er­kendt som vinter-​OL, så blev af­hol­del­sen en så stor en suc­ces. Dette førte til, at det i 1925 blev be­slut­tet, at vin­ter­le­ge­ne skul­le af­hol­des hvert fjer­de år, og året efter blev ”Win­ter Sports Week” an­er­kendt som det før­ste of­fi­ci­el­le vinter-​OL.  

Der var 16 di­sci­pli­ner med til det, der blev det før­ste vinter-​OL, her var fire af dem i Nor­dic Ski­ing, fem i speed skat­ing og tre i kunsts­køjte­løb, og re­sten var hen­holds­vis 4/5’er bobslæ­de, is­ho­ck­ey, cur­ling og mi­li­tært pa­trul­je­løb. (Læs mere om vinter-​OL’s be­gyn­del­se på www.olym­pi­cs.org)

Cur­ling og OL

Cur­lings op­rin­del­se stræk­ker sig langt til­ba­ge og til­skri­ves enten Hol­land eller Skot­land, hvor der er hi­sto­ri­ske skrev­ne kil­der og ma­le­ri­er, der viser at spor­ten ek­si­ste­re­de for flere hund­re­de år siden. Cur­lings olym­pi­ske hi­sto­rie er også in­ter­es­sant, da di­sci­pli­nen var på pro­gram­met i Cha­mo­nix til ”Win­ter Sports Week” og på denne måde endte med at være en del af det før­ste vinter-​OL, da det blev be­slut­tet at an­er­ken­de vin­ter­sport­su­gen som de før­ste olym­pi­ske vin­ter­le­ge. Der­med blev det vin­den­de bri­ti­ske hold i årene efter selve kon­kur­ren­cen olym­pi­ske me­stre over de to andre hold, Sve­ri­ge og Frank­ring, der stil­le­de op i kon­kur­ren­cen.

Men da pro­gram­met for de ef­ter­føl­gen­de vin­ter­le­ge i St. Mo­ritz i Schweiz blev frem­lagt var cur­ling ikke læn­ge­re på pro­gram­met. Det kan tænk­tes at dette skyld­tes cur­lings mang­len­de in­ter­na­tio­na­le or­ga­ni­se­ring, som var en vig­tig fak­tor for IOC, der også i andre sports­gre­ne var grund til ikke at være på det olym­pi­ske pro­gram. I årene 1932 og igen i 1988 og 1992 var cur­ling med til vinter-​OL som en de­mon­stra­tions­sport uden for olym­pisk kon­kur­ren­ce, om end re­sul­ta­ter­ne for 1992 i Al­bertvil­le i Frank­rig står på den Olym­pi­ske hjem­mesi­de.

Den før­ste me­dal­je til Dan­mark i 1998

En­de­lig fra vinter-​OL i Na­ga­no i 1998 kom cur­ling of­fi­ci­elt på det olym­pi­ske pro­gram, og her vandt det dan­ske da­melands­hold i Cur­ling Dan­marks før­ste og ene­ste OL-​medalje ved vin­ter­le­ge. Hol­det be­stod af He­le­na Blach Lavr­sen, Dort­he Holm, Mar­git Pörtner, Trine Qvist og Jane Bid­strup. 

Kun­sten er ikke gjort dem efter endnu, men der har været cur­ling­hold med fra Dan­mark ved de ef­ter­føl­gen­de olym­pi­ske vin­ter­le­ge.

Vinter-OL 2022

Beijing, Kina 4.-20. februar

Læs alt om vinter-OL 2022

OLYMPISKE PARTNERE

PARTNERE

LEVERANDØRER